Τρια Κιλά Κώδικα - The Serious Blog

Η σοβαρή πλευρά της αστείας πλευράς της Πληροφορικής

Λιγοστεύουμε, σαν είδος υπό εξαφάνιση

Περνάω πολυ ωραία στην Ελλάδα τελευταία. Ναι, αλήθεια λέω! 

Μπορεί να με τσακίζουν στη φορολογία, το οποίο μεταφράζεται στο ότι πληρώνω 650 ευρώ “τέλος επιτηδεύματος” (ητοι, τιμωρία για το ότι είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, ή, εναλλακτικά, το μερτικό που μου αντιστοιχεί να πληρώσω για τη φοροδιαφυγή των “usual suspects”), 26% φόρο από το πρώτο ευρώ και 55% προκαταβολή φόρου, ΟΑΕΕ, και φυσικά λογιστή γιατί είναι αδύνατον να κάνεις σωστή δουλειά με νόμους που αλλάζουν κάθε 5 μέρες, αλλά έχω δουλειά. 

Πολλή δουλειά. 

Δεν γίνομαι πλούσιος, γιατί μου τα παίρνει το κράτος, αλλά δουλειά υπάρχει. Ακόμα και αν δουλεύω απλά για τα προς το ζειν, αισθάνομαι χαρούμενος σε σύγκριση με τη γενικότερη κατάσταση που βλέπω να επικρατεί.

Γιατί όμως έχω δουλειά; Μα γιατί αποτελώ πλέον σπάνιο είδος! 

Ναι, προγραμματιστής (λέμε τώρα, ας πούμε οτι είμαι :) ) στην Ελλάδα είναι κάτι σαν την άγρια αρκούδα του βουνού. Λίγες και δύσκολο να τις βρεις.  

ΜΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΛΟΙ;

Οι περισσότεροι συνάδελφοι που γνωρίζω από τον ευρύτερό μου κύκλο έχουν εδώ και καιρό αναζητήσει (και βρει) ευκαιρίες καριέρας στο εξωτερικό. Από Αγγλία και Γερμανία ως Αμερική και Αυστραλία. Ακόμα και Ασία. Έχουν χτίσει καριέρες και δεν σκέφτονται να γυρίσουν πίσω, ορισμένοι ούτε καν για διακοπές. Μεγάλο ποσοστό αυτών που έφυγαν από νωρίς για “έξω” δεν έχουν ακόμα δημιουργήσει οικογένεια συνεπώς αυτά που τους κρατούσαν στην Ελλάδα ήταν μόνο ο στενός οικογενειακός τους κύκλος, οι φίλοι και η δύναμη της συνήθειας. Και όχι, όχι ο καιρός. Αυτά λοιπόν κατάφεραν και τα ξεπέρασαν σχετικά εύκολα.

Και δεν μιλάμε μόνο για “τζίνια”. Μιλάμε για φυσιολογικούς, καθημερινούς επαγγελματίες που, υπό άλλες συνθήκες, δεν σκέφτονταν ούτε καν να δουλέψουν σε απόσταση μεγαλυτερη των 20 χλμ. από το σπίτι τους. Πόσο μάλλον σε άλλη χώρα.

ΚΑΛΑ, ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΙ ΕΙΝΑΙ;

Δημοσιογράφος σε μια πρόσφατη συνέντευξη (ναι, κάνω και τέτοιες :) ) με ρώτησε γιατί δεν συμβιβάζονται οι προγραμματιστές στην Ελλάδα με την γενικότερη οικονομική κατάσταση - δηλαδή, γιατί εφόσον οι επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα και αναγκάζονται να συμπιέσουν τους μισθούς προς τα κάτω, δεν “βάζουν πλάτη”. Επίσης, με ρώτησε αν τα κοινοτικά κονδύλια παίζουν κάποιο ρόλο.

Η απάντησή μου ήταν απλή: Οποιοσδήποτε επαγγελματίας, όπως και οι επιχειρήσεις, έχει ως πρωταρχικό του στόχο τη μεγιστοποίηση της ωφέλειάς του. Από τη στιγμή που κάποιος είναι μισθωτός, η ύπαρξη ή όχι κοινοτικών κονδυλίων προς εκμετάλλευση αφορά στη βιωσιμότητα της επιχείρησης στην οποία εργάζεται - όχι στο ύψος του δικού του μισθού. Εχοντας όμως, λόγω επαγγέλματος, τη λεγόμενη “φορητή γνώση”, δεν έχει πρόβλημα να πάρει τον εαυτό του και τη γνώση του και να τα χρησιμοποιήσει για λογαριασμό του εργοδότη που θα του δώσει μεγαλύτερες απολαβές. Και, εφόσον ο εργοδότης αυτός δεν μπορεί να βρεθεί στην Ελλάδα, ο επαγγελματίας είτε ανεξαρτητοποιείται ώστε να επιλέγει τον εκάστοτε εργοδότη του ανά έργο, είτε τον αναζητεί στο εξωτερικό, είτε και τα δύο. 

Brutal, αλλά είναι πιό κοντά στην πραγματικότητα από οτιδήποτε άλλο. Οι επαγγελματίες της Πληροφορικής αναζητούν σε μεγάλο ποσοστό πλέον έργα η/και καριέρες εκτός Ελλάδας. Αποτέλεσμα; Λιγότερος κόσμος εγχωρίως. Προφανώς και λιγότερες δουλειές, όμως φαίνεται ότι ο ρυθμός αποχώρησης των επαγγελματιών του συγκεκριμένου κλάδου από τη χώρα είναι μεγαλύτερος από τις εγχώριες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. 

ΑΠΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΑΖΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ

Ενας άλλος λόγος αναζήτησης εργασίας σε άλλες χώρες, που συνάδελφός μου επεσήμανε σε κάποια συζήτηση, είναι όχι το ύψος του μισθού αλλά η αβεβαιότητα. Που, φυσικά, μας επιστρέφει συν τοις άλλοις στο “νόμοι που αλλάζουν κάθε 5 μέρες”. Οι επαγγελματίες στην Ελλάδα (όχι μόνο στην Πληροφορική) δεν είναι σίγουροι τι θα ισχύει αύριο - αν θα πληρωθούν αυτά που συμφωνήσανε, αν θα φορολογηθούν σε αυτά που νομίζουν, αν θα υπάρχει Ευρώ ή όχι, αν θα υπάρχουν κοινοτικά κονδύλια, αν θα χρωστάνε ή θα τους χρωστάνε. Εξαιρετικά μεγάλη αβεβαιότητα για να ασχοληθείς, αν είσαι π.χ. ελεύθερος επαγγελματίας, με έργα που πληρώνονται κατά κανόνα στο τέλος τους, χωρίς προκαταβολές αρκετές φορές, και τα οποία σε υποχρεώνουν να επενδύσεις εκ των προτέρων σημαντικό χρόνο (και ορισμένες φορές και χρήμα). Εξαιρετικά μεγάλη αβεβαιότητα, επίσης, για να επενδύσεις χρόνο και κόπο εργαζόμενος σε μια εταιρία ως μισθωτός.

ΕΓΩ, ΓΙΑΤΙ;

Γιατί επέλεξα όμως να μείνω στην Ελλάδα; Ε, εδώ που τα λέμε, δεν το επέλεξα ακριβώς. Για όσους δεν το γνωρίζουν είμαι 41 ετών με δύο παιδιά, το ένα στο Δημοτικό. Δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο να ξεκινήσεις ξανά έξω. Όχι ότι δεν γίνεται, αλλά απλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο το να είσαι μόνος σου χωρίς άλλες δεσμεύσεις. Και η μετανάστευση αποτελεί προϊόν συμφωνίας με όλη την οικογένεια, κάτι που καλώς ή κακώς εγώ δεν μπορώ να εξασφαλίσω. 

Εχοντας λοιπόν αυτό το “εμπόδιο”, αναγκαστικά επέλεξα να κάνω ο,τι καλύτερο μπορούσα εγχωρίως. Το καλό είναι ότι το αντικείμενο είναι τέτοιο που μπορείς να δουλέψεις εύκολα με πελάτες εξωτερικού. ίσως ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ από ο,τι με πελάτες εσωτερικού που έχουν το τηλέφωνο και το “ελάτε από τα γραφεία μας να συζητήσουμε” τσιχλόφουσκα. Οι έξω έχουν μεγαλύτερη οικειότητα με εργαλεία διαχείρισης έργων, Skype και γενικά μια πιό δομημένη οργάνωση της εργασίας που δεν απαιτεί φυσική παρουσία.

Εφτιαξα λοιπόν μια προσωπική επιχείρηση, η οποία παρέχει κάθετες (τρόπον τινά) υπηρεσίες μια και εξειδικεύεται σε δύο .NET - based CMS πλατφόρμες, (κλικ εδώ) και βασίζω την επιβίωσή μου εντός Ελλάδας στις δουλειές που αναλαμβάνω, εντός και εκτός Ελλάδας. 

ΤΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ;

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο θέμα μας. Τι κρατάει έναν νέο εργαζόμενο στον ευρύτερο κλάδο της Πληροφορικής στην Ελλάδα, ιδίως ως υπάλληλο, όταν οι εγχώριες εταιρίες πιέζουν τους μισθούς όσο πιό κοντά γίνεται στο βασικό, είτε εκμεταλλευόμενες την γενικότερη κατάσταση είτε μην έχοντας άλλη επιλογή λόγω προβλημάτων ρευστότητας, καθυστερήσεων πληρωμών από πελάτες και υψηλής φορολογίας; 

Ο πατριωτισμός;

Η αυτοθυσία;

Το αίσθημα αλληλεγγύης;

Αν η απάντηση ήταν θετική, εγώ θα είχα πιθανώς λιγότερη δουλειά (θα χαιρόμουν, όμως, από μία άποψη, για αυτό) και οι σχετικές εταιρίες στην Ελλάδα δεν θα αντιμετώπιζαν θέματα έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. 

Όμως, όπως είναι αντιληπτό, η μεγιστοποίηση του προσωπικού ωφέλους έρχεται σε πρώτη μοίρα. Εξάλλου, όπως μου είπε ο αγαπητός συνάδελφος που ανέφερα πιό πάνω, με τι κουράγιο να βάλεις πλάτη όταν βλέπεις ότι άλλες ομάδες (του Δημοσίου ή του Ιδιωτικού τομέα με ισχυρότερη όμως, κατά κανόνα, συνδικαλιστική εκπροσώπηση) δεν υφίστανται ανάλογες θυσίες με σένα;

ΚΑΙ ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ;

Η πεποίθησή μου είναι πως το pool των εγχωρίως εργαζομένων στην Πληροφορική θα συνεχίσει για αρκετά χρόνια ακόμα να “στερεύει”. Θα ακολουθήσουν, φυσικά, οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας, αλλά επειδή η Πληροφορική πλέον δεν θεωρείται πολυτέλεια αλλά αναγκαίο “κακό” ή “καλό”, αναλόγως την ανάγκη, όχι με τον ίδιο ρυθμό. 

Σε συνδυασμό με το μικρό αριθμό παραγωγικά ασχολούμενων με την Πληροφορική - προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αριθμούν μερικές χιλιάδες άτομα - βρισκόμαστε σε ένα death spiral.

Αισθάνομαι πραγματικά πολύ άσχημα που το λέω αυτό - μια χώρα σαν την Ελλάδα, με πολλούς νέους επαγγελματίες να πρωτοπορούν είτε μέσω startups είτε μέσω της προσωπικής τους εξέλιξης και ενασχόλησης με τα πράγματα θα μπορούσε, μέσω της κατάλληλης αντιμετώπισης από το κράτος, να εξελιχθεί σε κοιτίδα της Πληροφορικής στην Ευρώπη. 

ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥΤΕΡΟ;

Ομως, έχουμε μια κοινωνία σε μεγάλο βαθμό τεχνοφοβική - και σε αυτό ευθύνεται κατά μεγάλο βαθμό το κράτος - και πολύ πίσω στον τομέα της εφαρμογής της Πληροφορικής σε νευραλγικούς τομείς που, συν τοις άλλοις, θα βοηθούσε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους. 

Δεν με πιστεύετε; Μαγική φράση (ως παράδειγμα και μόνο): Διασύνδεση δημοσίων υπηρεσιών. Υπάρχει; Στα χαρτιά. Στην πράξη ο πολιτης μεταφέρει χαρτούρα από τη μια υπηρεσία στην άλλη σαν courier, χάνοντας χρόνο και αντιμετωπίζοντας αρκετές φορές και την αγενή συμπεριφορά του εκάστοτε υπαλλήλου ο οποίος περιμένει ο πολίτης να γνωρίζει τη δουλειά του καλύτερα και από τον ίδιο. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, συνάδελφος ο οποίος διοικεί μεγάλη ομάδα IT με ευθύνες και αρμοδιότητες που θα ζάλιζαν τον οποιονδήποτε στο άκουσμά τους, να δέχεται την ψυχρή επίπληξη του υπαλλήλου πίσω από το γκισέ: 

“Ανάγνωση δεν ξέρετε, κύριε;”

Δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα που διοικεί βρίσκεται εκτός Ελλάδος.

Υ.Γ. Πριν από αρκετά χρόνια, είχα φτιάξει ένα forum με σκοπό να συζητήσουμε, ανεξαρτήτως κλάδου εργασίας, τις προθέσεις μας και τις σκέψεις μας σχετικά με την παραμονή στην Ελλάδα ή την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Θα το βρείτε εδώ: http://www.stayorgo.gr. Παρ’όλο που η συμμετοχή ήταν πολύ πιό μικρή από ο,τι θα ήθελα, θα μπορέσετε να διαβάσετε ενδιαφέρουσες απόψεις, τόσο υπέρ όσο και κατά της αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό.



Σχόλια (30) -

  • Nickos

    29/3/2015 5:40:24 μμ | Απάντηση

    Ισως γραφω πρωτη φορα... ισως δευτερη... παραπανω δεν παιζει ναναι!
    Θελω πανω στο θεμα της δουλειας που υπαρχει βαση του οτι ο προγραμματιστης ειναι ειδος υπο εξαφανιση! που ρε παιδια;;; που οι εταιριες εχουν γινει σαν το DC??? με πιο πολλους PR απο οτι συνεργατες;;; που πλεον περα απο τον προγραμματιστη τον βασικο ολοι οι αλλοι ειναι εξωτερικοι συνεργατες;;; για την φορολογια τα ειπατε... τι αλλο να πουμε;;; δουλευουμε σαν απο χομπι στην Ελλαδα! δεν ειναι ΚΑΝ βιωσιμο! και αν καπιοι τα καταφερνουν θα τους παρακαλουσα να μου πουν μερικα Tips & Tricks γιατι τα μαθηματικα μου ειναι φτωχα οκ... πιο καλα τα πηγαινα παντα με τις λογικες πραξεις! αλλα εστω με αυτα τα φτωχα μαθηματικα που ξερω τα νουμερα δεν βγαινουν.... οχι σε 5 μερες που αλλαζουν οι νομοι οπως λετε... αλλα ακομα και τωρα που μιλάμε ;pp

  • Ζαχαρίας

    29/3/2015 6:05:23 μμ | Απάντηση

    Και μόλις δημοσιεύθηκε το άρθρο άλλος ένας συνάδελφος με μακρόχρονη επαγγελματική πορεία στην Ελλάδα με ενημέρωσε να τον διαγράψω από τη λίστα των "εγχωρίων" μια και φεύγει για εξωτερικό σύντομα. Καλή του επιτυχία. Συναίσθημα; Στενοχώρια μόνο. Όχι για το συνάδελφο, για τη χώρα.

    • Παναγιώτης Καναβός

      1/4/2015 1:21:29 μμ | Απάντηση

      Αναρωτιέμαι για ποιόν απ' όλους λες ...

  • Bgt

    29/3/2015 7:42:05 μμ | Απάντηση

    Αγαπητε Ζαχαρια..
    δεν ειναι μονο η φορολογια, αυτο λυνεται και με τα "μαυρα..".
    Ειναι οτι οι εταιριες δεν προσλαμβανουν πλεον ανθρωπους με εμπειρια (αν εισαι πανω απο 35 την εχεις βαψει), οταν το κανουν σε πηδανε στα 12-16ωρα με αποδοχες εναντι ή αν θες να δουλευεις 8ωρο (χα χα) σου δινουν το βασικο και αν.

    Και οχι, αυτο δεν εχει να κανει με την κριση μονο.

    Το να εχουμε εναν βετερανο developer και μια στρατια απο προσφατως αποφοιτησαντες απο  ενα ΙΕΚ του κωλου που ματαια προσπαθει ο πρωτος να τους μαθει τα βασικα, ειναι πρακτικη που αρχισε να εφαρμοζεται προ κρισης.
    Aν χασεις λογω κρισης τη δουλεια σου και εισαι 40+? Ισως η μεταναστευση να ειναι και η μονη λυση (εκτος αν κερδισεις το τζοκερ ή αναπτυξεις ταλεντο στης ληστειες τραπεζων).

    Μπραβο σου παντως που πληρωνεις φορους. Εισαι αξιος ή και τυχερος και εχεις εισοδηματα που σου επιτρεπουν να επιβιωνεις μετα απο την κρατικη αφαιμαξη.
    Εγω ξερω πολλους ομως που δε τα βγαζαν περα με τη ληστρικη φορολογια και κατεληξαν κι αυτοι φοροφυγαδες.
    Τεραστια επιτυχια του Ελληνικου κρατους... not..

    • Ζαχαρίας

      29/3/2015 11:01:54 μμ | Απάντηση

      Θεωρώ οτι είμαι τυχερός. Δεν το λέω από ταπεινοφροσύνη, απλά είμαι τυχερός να έχω (επιλέξει / τύχει σε) σωστούς πελάτες που πληρώνουν στην ώρα τους και κατά μεγάλο ποσοστό γνωρίζουν ακριβώς τι ζητάνε. Δεν έχουν όλοι την ίδια τύχη. Είναι βέβαια και θέμα εμπειρίας, τα "σάπια" τα μυρίζω (τις περισσότερες αλλά όχι όλες τις φορές) από μακριά.

  • Lakis

    29/3/2015 7:58:54 μμ | Απάντηση

    Και λίγα λες Ζαχαρία. Εγώ προσπαθώ να απεγκλωβιστώ από τον προγραμματισμό εδώ και 5-6 χρόνια (στα πενήντα μου είμαι πια... αργός) και μόλις τώρα βρήκα άνθρωπο που και να ξέρει να προγραμματίζει (όχι απλά να γράφει κώδικα).

    Αν το συνδυάσεις με το ότι ένας προγραμματιστής πρέπει και να το ψάχνει, και να μαθαίνει, και να μην το παίζει με ύφος ότι και καλά αυτός κρύβεται πίσω από ό,τι έχει κάνει ο Dijkstra, ο Ritchie και ο von Neumann μαζί, τότε αυτό το είδος έχει σχεδόν εξαφανιστεί από Ελλάδα και έχει αποδημήσει σε χώρες τροπικές.

  • Θάνος

    29/3/2015 8:00:46 μμ | Απάντηση

    Συνάδελφε τα είπες όλα. Το ψάρι βρωμάει απ'το κεφάλι. Όταν έχεις υπουργούς Παιδείας όπως η Διαμαντοπούλου που ΔΕΝ θεωρούν την πληροφορική Επιστήμη (είπε επί λέξει "Τι σοι επιστήμη είναι αυτή να πατάς κουμπιά;") η τεχνοφοβία χτυπάει κόκκινο. Τα παιδιά στη δευτεροβάθμια διδάσκονται 13 ώρες την εβδομάδα φιλολογικά μαθήματα και 2 ώρες πληροφορική. Νομίζω αυτό τα λέει όλα για την άποψη του κράτους για την τεχνολογία.
    Δουλεύω στη δευτεροβάθμια και τα ξέρω αυτά αλλά υπήρξα προγραμματιστής ελεύθερος επαγγελματίας για 10 χρόνια και δεν έχω σταματήσει να ασχολούμαι παρόλο που διορίστηκα.
    Το μέλλον πιστεύω είναι για κάποιον να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες εξειδικεύσεις στα όπλα του. Πχ εκτός από τεχνολογίες web να ξέρει σε βάθος και προγραμματισμό Office ή Autolisp.
    Προς αυτή την κατεύθυνση σπρώχνω και τα παιδιά μου.
    Είναι ανοικτή αγορά και οι γνώσεις σε ένα τόσο γρήγορα εξελισσόμενο πεδίο παλιώνουν γρήγορα.
    Τέλος πάντων σου εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι κι αν κάνεις και πιστεύω το άρθρο σου ήταν περισσότερο απολογία προς τον εαυτό σου που έμεινες Ελλάδα παρά προβληματισμός (μην ανησυχείς τις ίδιες σκέψεις κάνουμε όλοι - αν και εγώ είμαι περισσότερο βδελυρός γιατί θεωρώ πως τώρα που φεύγουν οι καλοί θα μείνει περισσότερο ψωμί για μένα τον μέτριο χε χε)

  • Alex

    29/3/2015 8:22:22 μμ | Απάντηση

    Εγώ θα σου πω γιατί έφυγα ενώ είχα δουλειά
    Δεν άντεχα άλλο την συμπεριφορά των Ελλήνων εργοδοτών και managers. Άλλοι από εκμετάλευση και άλλοι από ξερολισμό, αλλά πάντα με πλήρη άγνοια είναι ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγωντας στην παραγωγικότητα και βιωσημότητα των έργων. Στην ζωή μου, μετά από 15 εταιρίες και έργα, έπρεπε να έρθω στο Βέλγιο για να συνεργαστώ με ανθρώπους ανώτερους μου που ήξεραν τι ακριβώς διαχειριζόντουσαν. Δεν ξέρω αν έπεσα στην εταιρία ή όχι αλλά μαντέψτε που βρήκα ακριβώς το ίδιο φαινόμενο με την Ελλάδα; Στην Αμερική και στο δικό μας γραφείο αλλά και σε γραφείο πελατών. Σε μόλις 5 λεπτά το αναγνωρίζεις. Εντυπωσιακό;
    Εγώ κουράστηκα με την συμπεριφορά των Ελλήνων. Άλλωστε οι ιστορίες που γράφονται εδώ μου κρατάνε συντροφιά πολλά χρόνια.

    Ο δεύτερος λόγος που έφυγα δεν ήταν επαγγελματικός. Αν και φίλος κάποιων πολιτικών δυνάμεων (δεν θέλω να κάνω πολιτική διαφίμηση) ίσως από πατριωτισμό ίσως από απλή λογική, δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι Έλληνες θα κάνουν το σωστό. Εδώ στο εξωτερικό ελπίζω ίσως από νοσταλγία, αλλά είναι φανερό ότι θα αρπάξουν το πρώτο καρότο που θα τους δοθεί και πάντα θα σκοτώσουν τελικά τον αγκελιοφόρο των δύσκολων νέων ή της αλήθειας που πονάει. Το έμαθα αυτό άλλωστε σε κάθε κοινωνική αλληλεπίδραση αλλά και επαγγελματική από τα 18 μου μέχρι τα 34 που έφυγα. Εγώ ακόμα ένα συγνώμη από την πολύξερη και ψωροπερίμανη γενειά των γονιών μου δεν έχω ακούσει ακόμα. Μάλιστα, άκουσα πράγματα που λίγο πολύ είπαν "ψήφισα παιδί μου για να μην ξαναγυρίσεις ποτέ πίσω"

    Αυτό με την ψωροπεριφάνεια επιδρά και στα δύο. Προσωπικά έχω δώσει ψυχή και αίμα, έχω σώσει καταστάσεις που μέσα στην άγνοια τους δεν ξέραν τον λάκο που είχαν σκάψει και τελικά σαν ευχαριστώ έφαγα δύο φορές δύο τεράστιες μούτζες που με έχουν συμμαδέψει ψυχολογικά. Και το πιο αστείο είναι ότι αυτό συναίβει και από Έλληνες της Ελλάδας και από Έλληνες της ομογένειας. Είδα να μένει κόσμος που τύγχαινε να γλύφει περισσότερο.... Είδα να μου κάνουν κύρηγμα άνθρωποι που τα είχα σκατώσει περί επαγγελματισμού.....

    Γιατί λοιπόν να κάτσω στην Ελλάδα; Για να με προσβάλουν κάθε  μέρα, managers και συγγενείς; Για να με εκμεταλεύονται νομίζωντας ότι κάποιος που ξέρει να στήσει ολόκληρο software μάλλον θα είναι χάνος; Πραγματικά πόσο προσβλητικός πρέπει να είναι κάποιος για να θεωρεί βλάκα και χαζό ένα επαγγελματία που βασίζεται αυστηρά σε ψυχρή και αμμέτοχη λογική;

    Σου γράφω πρώτη φορά, και απλά ήθελα να σχολιάσω σε ένα σοβαρό θέμα που έθεσες. Από όσο θυμάμαι είναι και το πρώτο σου σοβαρό ποστ.

    • Ζαχαρίας

      29/3/2015 9:21:29 μμ | Απάντηση

      Δεν είναι και το πρώτο μου σοβαρό post - ολόκληρο blog έφτιαξα Smile

  • Vangos Pterneas

    29/3/2015 8:49:29 μμ | Απάντηση

    Αγαπάμε "Τρία Κιλά Κώδικα seriously" όλο και περισσότερο με τέτοια άρθρα Smile

    Υπάρχουν δύο παράμετροι εξαιτίας των οποίων δεν έχει νόημα να ασκείς το επάγγελμα του "προγραμματιστή" στην Ελλάδα.

    Ο πρώτος είναι τα λεφτά. Οι περισσότερες ελληνικές εταιρίες δεν διαθέτουν χρήματα, οπότε δεν μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες από εταιρίες Πληροφορικής, ούτε να απασχολήσουν εργαζόμενους στο ΙΤ τμήμα.

    Ο δεύτερος είναι η νοοτροπία. Για μας τους "προγραμματιστές", σπανίζουν οι σοβαροί εργοδότες και οι σοβαροί πελάτες.

    Για τον εργοδότη/πελάτη, ο προγραμματιστής είναι ένα αναγκαίο κακό. Θεωρούν ότι "θα μπορούσα κι εγώ να προγραμματίσω αν είχα το χρόνο". Εσείς οι συνάδελφοι, πόσες φορές δεν έχετε ακούσει παρόμοιες εκφράσεις; Πόσες φορές δεν έχετε βιώσει απαξίωση της δουλειάς σας από κάποιο αφεντικό/πελάτη;

    Υπάρχει αμάθεια στον κόσμο. Η Πληροφορική στην Ελλάδα είναι παιχνίδι και ως τέτοιο το αντιμετωπίζει η πλειοψηφία της κοινωνίας. Ο προγραμματιστής είναι "το παιδί για τα κομπιούτερ" και θεωρείται υποδεέστερο μέλος της παραγωγικής διαδικασίας (ασχέτως αν ΟΛΗ η παραγωγή μπορεί να περνάει από τα χέρια του).

    Αυτή η αμάθεια με εκνευρίζει περισσότερο από τα χρήματα. Είναι ο βασικός λόγος που συνεργάζομαι μόνο με πελάτες από το εξωτερικό. Ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που δεν ζητούν άσκοπα meetings, δεν παζαρεύουν για φραγκοδίφραγκα, πληρώνουν προκαταβολές, και μας αντιμετωπίζουν ως συμβούλους και συνεργάτες.

    Τέλος, επειδή είδα και τη συνέντευξή σου, διαφωνώ κάθετα με το "να βάλουν πλάτη οι εργαζόμενοι" που είπε ο δημοσιογράφος. Όχι. Καμία πλάτη. Οι ενέργειες που χρειάζονται για να ανακάμψει η παραγωγή δεν είναι δύσκολες. Απλώς το κράτος ΠΡΟΤΙΜΑΕΙ να διατηρεί την ύφεση και να μας αντιμετωπίζει σαν κλέφτες, παρά να δώσει κίνητρα στο επιχειρείν.

    • Ζαχαρίας

      29/3/2015 9:23:00 μμ | Απάντηση

      Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, όπως εξάλλου και όλες τις φορές που έχεις σχολιάσει κάτι Smile

      • Chris

        30/3/2015 5:52:49 πμ | Απάντηση

        Που είναι αυτή η συνέντευξη και δεν την βρίσκω; Μιλάτε για αυτή στο all4blogs.gr?

        • Ζαχαρίας

          30/3/2015 2:06:24 μμ | Απάντηση

          Είναι βίντεο, αλλά επειδή προσπαθώ να μην συνδέω το blog με το ονοματεπώνυμό μου επίτηδες δεν την λίνκαρα εδώ. Οχι οτι θα γίνει κάτι κακό, αρκετοί γνωρίζουν ποιος είμαι και τι κάνω, απλά αυτά που γράφω στο triakilakodika.gr δεν θέλω να επηρεάζουν το real-world επαγγελματικό μου υπόβαθρο - ο Ζαχαρίας είναι μια περσονα, όχι εγώ. Σου στέλνω privately το link.

          • giannis

            2/4/2015 4:17:28 πμ | Απάντηση

            Και εγώ θα ήθελα ένα Link αν γίνεται. Thanx.

  • Dimos

    29/3/2015 9:34:32 μμ | Απάντηση

    Συμφωνώ και επαυξάνω και το πάω και ένα βήμα παραπέρα:

    Είχα φύγει το 2011 για Κύπρο και επέστρεψα μετά από 3 χρόνια και κάτι, όντας θύμα της νοσταλγίας. Πατρίδα και η Κύπρος, αλλά η ξενιτιά είναι ξενιτιά! Είχα γράψει και ένα σχετικό post στο StayOrGo.

    Όντας senior, βρήκα μία σχετική αγγελία (στο DNZ), κανονίζουμε συνέντευξη, και μετά από αρκετή ώρα κουβέντας άκουσα το "είσαι ο μόνος που έστειλε βιογραφικό για την θέση του senior". Και απαντώ "δεν εκπλήσσομαι καθόλου, όταν έφυγα πήρα και άλλους 3 μαζί μου και είμαι ο μόνος που επέστρεψα!".

    Σε αντίθεση, η εταιρία ήθελε 2 juniors, και στο final round υπήρχαν 9 άτομα... ακόμα δεν έμαθα πόσοι είχαν αιτηθεί αρχικά.

    Και δεύτερη επαλήθευση: πριν από κάνα δίμηνο ξαναμπήκα στην διαδικασία της αναζήτησης εργασίας. Βρέθηκαν αρκετά πράγματα (για τα μέτρα και τα σταθμά της Θεσσαλονίκης) και από όλους άκουσα παρεμφερή πράγματα.

    Ζήτηση υπάρχει, το πρόβλημα είναι στα επίπεδα των αμοιβών. Δε λέω, τα χρήματα φαίνονται πολύ καλύτερα εάν αναλογιστούμε το τι συμβαίνει γύρω μας, αλλά μιας και ανήκουμε σε έναν τομέα όπου υπάρχει παγκόσμια έλλειψη, και στην Ελλάδα ακόμα μεγαλύτερη, θα περίμενα πολύ καλύτερες αμοιβές.

    Παρ'όλα αυτά, και επειδή είμαι και συναισθηματικός άνθρωπος, είπα ότι θα κάνω ακόμα μία προσπάθεια. Είναι η τελευταία όμως. Θα περιμένω να κλείσω έναν χρόνο (τον Αύγουστο) και θα γίνει ο απολογισμός. Έχοντας πλέον εμπειρία από πρώτο χέρι τόσο της μετανάστευσης, όσο και του επαναπατρισμού, θα τα βάλω όλα κάτω και θα αποφασίσω.

    Και όσο για τον καιρό - μιας και θίχτηκε και αυτό το θέμα - υπάρχουν και μέρη με πολύ καλύτερο κλίμα! Αναφέρομαι σε καλοκαιρινούς τύπους φυσικά...

  • Γιώργος Δρακάκης

    29/3/2015 10:42:49 μμ | Απάντηση

    Τα έγραψες εξαιρετικά. Νομίζω ότι το συγκεκριμένο είναι ένα θέμα που βρίσκεται καρφωμένο μόνιμα τα τελευταιά 6 χρόνια στον εγκέφαλο όλων των Developer στην Ελλάδα.

  • Ανδρεας Γερογιαννης

    30/3/2015 12:34:27 πμ | Απάντηση

    Σορρυ που κανω καταχρηση χωρου ... πλεον τα αναφερω σπανια αλλα μου αρεσε το κειμενο σου και σεβομαι οσους εχουν μεινει πισω και συνεχιζουν να προσπαθουν...

    Εγω ηδη εξωτερικο, με καριερα στρωμενη και με διαθεση παντα να βοηθησω. Το θεμα ειναι οτι στην Ελλαδιτσα μας ΟΛΟΙ τα ξερουν ολα. Οποτε οταν απλα εκφέρεις γνωμη, η θα γινεις γραφικος και θα γελασουν μαζι σου ή θα σου επιτεθουν αν νοιωθουν οτι θιγονται. Το να μαθουν και να εξελιχθουν ειναι αγνωστη λεξη. Υπάρχουν πολλες λέξεις που θα θελα να αναφερω ... λαμογια, καρεκλοκενταυροι, ημιμαθεια, εκμεταλλευση θεσης, ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ. Ειναι μια μικρη κοινωνια και καπου μερικα τα θεωρω δεδομενα. Αυτο το πράγμα με πειραξε. Εφυγα.

    Πριν φυγω ...

    Δοκιμασα να διδαξω, απο οργανωσεις μεχρι δασκαλους. Δεν εχουν ανοικτα μυαλα. Βολεμενοι. Γιατι να προσπαθησω οταν μπορω απλα να εκμεταλλευτω. Αυτο πραγματικα μου τι βαρεσε στο κεφαλι. Οταν αρχισα να αναφερω και να λεω προτασεις για αλλαγες [παρολο που το κοινο μου ηταν σχεδον αποκλειστικα τεχνολογικο ..cybereddie.gr] μεχρι που με απειλησαν με εισαγγελεα. Αναγκαστικα να σβησω post. Να ασχοληθω με ποιους? Οταν μιλας για πραγματικη αναπτυξη ... σφυριζουν αδιαφορα.

    Κι ας μπορεις να παρεις πτυχια με 100 δολαρια, κι ας μπορεις να διαμορφωσεις μια ψηφιακη γενια σε διαφορετικα -cloud- προτυπα. Το μονο που τους ενδιαφερει οταν οργανωνουν σεμιναρια ειναι να παρουν το επιδομα. Λες και η γνωση ειναι αχρηστη, αγευστη και αοσμη. Θα ηθελα πολυ πριν καν μιλανε για σεμιναρια, να συζητανε για προθεσεις.  

    Εφυγα...

    Πλεον εχω 1-2 προτασεις να αλλαξω εταιρεια καθε βδομαδα... απο startup μεχρι Fortune100 και ας μην εχω καν πτυχιο αμερικανικου δημοτικου. Κανω re-engineering σε εταιρεια 5 δις και με σεβονται. Νοιωθω οτι απλα πρεπει να ανταποδωσω τον σεβασμο.

    Να γυρισω που? Ισως γυρισω οταν παρω την διπλη συνταξη μου που θα ειναι οσο πληρωνονται 10 ελληνες τωρα. Θα θελα να μεταδωσω γνωσεις. Πολλες φορες το κανω κι ας μην φαινεται. Σε οσουν ζητανε. Λεφτα δεν ζητησα ποτε για να βοηθησω γιατι εχω ... καθρεπτη. Λεφτα δεν χρειαζομαι, ενα χαμογελο ισως.

    Αλλα το προβλημα ειναι οτι στην ελλαδα δεν χρειαζονται βοηθεια, ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ...

    Κι ας ειμαι πολυ μπροστα ακομα και για αμερικη, κι ας ειναι ο κλαδος μου κορυφη ακομα και για τους Ινδους... και ας μπορω να οργανωσω τεραστιες εταιρειες και ας βαρανε προσοχη 100 master σε διαφορους κλαδους....

    Ξερεις ποιο ειναι το κλειδι ομως? Οτι εξω ξερουν να σεβονται καποιον που του αρεσει η μαθηση και εχει αντιληψη. Η αντιληψη δεν διδασκεται στα σχολεια. Ειναι η διαφορα του να εχεις ...απλα... ενα πτυχιο ,,, και του να εχεις ενα πτυχιο γιατι σου αρεσει να μαθαινεις.

    Η ποινικοποιηση της αντιληψης στην Ελλαδα, με ενοχλει αφανταστα.

    Ενας ... ρομαντικα γραφικος.

  • Flou

    30/3/2015 1:10:26 πμ | Απάντηση

    Καλησπέρα Ζαχαρία, έγραψες "Γιατί επέλεξα όμως να μείνω στην Ελλάδα; Ε, εδώ που τα λέμε, δεν το επέλεξα ακριβώς. Για όσους δεν το γνωρίζουν είμαι 41 ετών με δύο παιδιά, το ένα στο Δημοτικό. "

    Απλά να σου πω ότι έχουμε τη ίδια ηλικία με δυο παιδιά και εγώ, το ένα λύκειο και το άλλο τελειώνει το γυμνάσιο. Έφυγα και ελπίζω η οικογένεια να με ακολυθήσει σύντομα. Έφυγα για όλους τους λόγους που έχεις αναφέ��ει και έχουν αναφέρει οι σχολιαστές αλλά κυρίως για να μπορέσω να στηρίξω τα παιδιά μου αφενως οικονομικά αλλά και να τους ανοίξω ένα δρόμο για καλύτερο μέλλον. Τα παιδιά σου είναι μικρά. Θα καταλάβεις τι λέω όταν βρεθούν στη ηλικία των δικών μου.  
    Βέβαια δεν ξέρω αν το πείραμα μου έχει πετύχει. Ο χρόνος θα δείξει.

    • Ζαχαρίας

      30/3/2015 9:20:13 πμ | Απάντηση

      Χωρίς υποστήριξη από τον ευρύτερο οικογενειακό σου κύκλο (για σωστούς ή για λάθος λόγους), είναι δύσκολο δυστυχώς να προβείς σε τέτοια βήματα. Εστω και μόνος αρχικά. Το έγραφα λίγο παρακάτω.

      • dandraka

        21/4/2015 2:16:52 μμ | Απάντηση

        "Χωρίς υποστήριξη από τον ευρύτερο οικογενειακό σου κύκλο (για σωστούς ή για λάθος λόγους), είναι δύσκολο δυστυχώς να προβείς σε τέτοια βήματα"

        Χτύπησες ευαίσθητο νεύρο τώρα Smile

        Και εγώ ίδια περίπτωση, έφυγα πριν 3 χρόνια, τότε στα 37 με ένα παιδί 4 ετών και ένα... under construction, το έτερον ήμισυ ήταν στον 8ο μήνα. Ο προορισμός μια χώρα της ευρώπης με αδιαμφισβήτητα υψηλό βιοτικό επίπεδο.

        Πριν καν στείλω βιογραφικό είχαμε συμφωνήσει με τη σύζυγο τα πάντα, είμασταν 100% ευθυγραμμισμένοι.

        Και έρχεται η ώρα να το ανακοινώσουμε στο συγγενικό περιβάλλον, βασικά στους γονείς μας. Δεν ήταν ότι δεν ήξεραν τίποτα, ίσα ίσα που φροντίζαμε να τους λέμε ότι το σκεφτόμαστε, ότι ψάχνουμε κλπ. Αλλά ήρθε η στιγμή που τους είπαμε "φεύγω στις 29 τ' απρίλη".

        ΤΟ ΤΙ ***ΠΟΛΕΜΟΣ*** ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ (ή ίσως και να μπορείς, προερχόμενος από ελληνική οικογένεια). Και όχι, οφείλω να το πω, από τους πατεράδες: ο ένας ήταν ουδέτερος (του τύπου "πρόσεχε, αλλά αν είναι καλό για σας, να πάτε") και ο άλλος ενθαρρυντικός.

        Αλλά οι μανάδες. Ω ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ. Μάνα και πεθερά, δεν τις είχα ξαναδεί σε τέτοια κατάσταση. Ακούσαμε τα πάντα: συναισθηματικούς εκβιασμούς ("με εγκαταλείπεις", "μου παίρνεις τα εγγόνια μου"), "απειλές" για την υγεία τους (το "θα πεθάνω" του παλιού ελληνικού κινηματογράφου καλά κρατεί), οικονομικά επιχειρήματα επιπέδου μπαρούφας ("μετά τις εκλογές τα πράγματα θα φτιάξουν"), κοινωνικά επιχειρήματα επιπέδου μπαρούφας ("θα είσαι ο αλβανός της ευρώπης", μόνο που εκεί που πάω δεν είναι ελλάδα ρε μάνα/πεθερά), επιθέσεις σε μας τους ίδιους ("αποκλείεται να τα καταφέρετε με δυο παιδιά", λες και όταν τα κάναμε είχαμε υπολογίσει την ανατροφή τους να την κάνουμε outsourcing) κλπ κλπ κλπ.

        Κάπως καταφέραμε να τους φερθούμε με σεβασμό παρά τα όσα ακούγαμε, επιλέγοντας να βγάλουμε το frustration μεταξύ μας. Αλλά επιμείναμε. Και σχεδόν δεν περνάει μέρα που να μην ακούσουμε τις ειδήσεις και να πούμε "τι καλά που κάναμε και φύγαμε".

        Τα 'πα και ξέσκασα Smile

  • George

    30/3/2015 12:58:30 μμ | Απάντηση

    Καλημέρα,
    πολύ καλό το κείμενο του Σωτήρη και με καλύπτει αρκετά. Ωστόσο θα θελα να συμπληρώσω και τη δική μου άποψη.

    Συμφωνώ απόλυτα με το επιπεδο εργασίας στην ελλάδα. Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί οτι το τελευταιο διάστημα εμφανίστηκαν και δουλειές με ένα διαφορετικό mentality στον τρόπο που δουλεύουν και αναπτύσουν το λογισμικό. Νέες κυρίως εταιρίες, όπου είτε ειναι παραρτήματα ξένων, είτε κατα κύριο λόγο οι πελάτες ειναι στο εξωτερικό. Μπορεί ο μισθός να ειναι στα ελληνικά επίπεδα και οχι αντίστοιχος με το εξωτερικό, ωστόσο ένα καλό περιβάλλον εργασίας ειναι συμαντικό.

    Διαβάζοντας το κείμενο και τα σχόλια που ακολούθησαν, είδα ότι όλοι αναφέρονται είτε στις οικονιμικές απολαβές, είτε στο εργασιακό περιβάλλον. Θα ήθελα να το γενικεύσω λίγο. Δεν με εχει κουράσει μόνο το εργασιακό περιβάλλον και το πως βλέπουν στην ελλάδα την πληροφορική. Μπορεί να έχεις την τέλεια δουλειά, αλλά μόλις βγαίνεις από την πόρτα της δουλειάς έχεις να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα.  Με έχει κουράσει η χώρα γενικότερα. Μια χώρα που νομίζει ότι της χρωστάνε επειδή έτυχε στα ιδια χώματα να γεννηθει ο σοφοκλής ο αριστοτέλης ο θαλής ο ιπποκράτης και άρκετοί ακομα. Μια χώρα που για ότι δυσκολίες έχει φταίνε μόνο οι ξένες δυνάμεις (ξέρετε αυτοί που στη ναυμαχία στο ναβαρίνο σφράγισαν την δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους, όταν ο Ιμπραήμ μας ειχε πάρει τα σώβρακα γιατί εμεις μαλώναμε μεταξύ μας για το ποιος θα οδηγήσει την επανάσταση). Μια χώρα όπου οι πολιτικοί αντί να ασχοληθούν με τα προβλήματα της χώρας μαλώνουν 5 μέρες για το γεγονός οτι τα OYK ειπαν  επιθετικά προς τους Τούρκους συνθήματα. Ανεξάρτητα με τις αντιλήψεις μου περι στρατού παρελάσεων κτλ, εφόσον η ύπαρξη στρατού ειανι επιτακτική ανάγκη, καλά κάναν τα ΟΥΚ και ειπαν οτι ήθελαν να πουν. Αυτή ειναι η δουλειά τους. Να ειναι "Τουρκοφάγοι" ή όποιος άλλος ειναι ο εχθρός της χώρας. Οι πολιτικοί ας κάνουν την δουλειά τους. Βαρέθηκα μια χωρα όπου είχα δωρεάν παιδεία αλλά έπρεπε να πληρώσω για φροντηστήρια, για να βγάζω φωτοτυπίες σημείωσεις καθηγητών κ.α. Μια χώρα όπου το 1/3 της χρονιας από το γυμνάσιο και μετά ήταν καταλήψεις. Βαρέθηκα μια χώρα οπου το αυτονόητο ειναι μια μικρή οδύσσεια. Βαρεθηκα κάθε χρόνο να μη ξέρω τι εφορία θα πληρώσω. Για το 2015 οι κλίμακες θα ανακοινωθούν το 2 εξάμηνο. Βαρέθηκα.....

    Θα μου πείτε όλα μαύρα ειναι σε αυτή τη χώρα? Οχι ειναι μια πανεμορφη χώρα, με θαλλασες, βουνά και υπέροχα μέρη, που δυστυχώς μπορώ να παω μονο μια φορά το χρόνο γιατι δεν φτάνουν τα χρήματα. Με υπέροχο φαγητό. Με παρα πολύ διασκέδαση. Αλλά μήπως έχουμε θεοποιήσει τη διασκέδαση στην ελλάδα?

    Συζητώντας με άλλους το θέμα "εδώ ή έξω", άκουσα απόψεις όπως φύγε και εσύ να δούμε ποιος θα μείνει. Βάλτο στα πόδια, στην εύκολη λύση της φυγής αντί να κάτσεις εδώ και να βοηθήσεις τη χώρα. Να "βάλεις πλάτη" όπως είπαν και στη συνέντευξη.  Εγώ δε νιώθω όμως έτσι. Δουλεύω σχεδόν 20 χρόνια. Πολλές φορές συνεργάστηκα με το κράτος σε διάφορα έργα πληροφορικής. Για κάποια πληρώθηκα για κάποια το έκανα βοηθώντας φίλους που δούλευαν στο δημόσιο. Εχω προσπαθήσει να βοηθήσω τη χώρα κάνοντας τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορούσα την παρούσα στιγμή, αλλά και γενικά κάνοντας το καθήκον μου. Ξέρετε, κόβοντας αποδείξεις, πληρώνοντας φόρους κτλ κτλ. Και φυσικά κρίνοντας όλα αυτά τα χρόνια την κατάσταση της χωρας, γκρινιάζοντας οτι η Ελλάδα ειναι ένας γίγαντας με γυάλινα πόδια, και στην παραμικρή δυσκολία θα σπάσουν. Και η δυσκολία ήρθε. Ο γίγαντας επεσε. Και όλοι αυτοί που τρέχαν να βολευτούνε πίσω από μια πολιτική παράταξη, παιδιά του πολιτικού σωλήνα, έρχονται να με κρίνουν. Ναι φεύγω.. Γιατι η ζωή ειναι μικρή. Γιατι θέλω κάτι καλύτερο για μένα και την οικογένεια που θα φτιάξω. Φεύγω γιατι δεν αντέχω όλους αυτούς που έκρυβαν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και τώρα μιλάνε για αγώνες...

    θα μπορουσα να γράψω πολλά ακόμα. Αλλά όλα καταλήγουν στα ίδια. Το πρόβλημα δεν ειανι μόνο εργασιακό. Το πρόβλημα ειναι πολύ γενικό

    • Alexandros

      30/3/2015 2:11:28 μμ | Απάντηση

      Καλησπέρα Ζαχαρία!

      Με έντονο προβληματισμό διάβασα όσα εσύ και οι συνάδελφοι, στη συνέχεια, έγραψαν.

      ΕΝΤΑΞΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΜΑΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

      Τα πράγματα στην Ελλάδα τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για όλους. Η γενιά πριν απο εμάς φρόντισε να ξοδεψει μεγάλα χρηματικά ποσά, που προορίζονταν για ανάπτυξη, σε σπίτια και διασκέδαση. Λεφτά που "χάθηκαν" και δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να αξιοποιηθούν.

      Είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες, για τους προγόνους μας. Νιώθουμε μια "ανωτερότητα" έναντι των άλλων, απαιτούμε σεβασμό και ας μην εχουμε παρουσιάσει σημάδια εξέλιξης 2000+ χρόνια μετά.


      ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ

      Ο Έλληνας απο την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα είναι "thinker", και όχι "doer". Ευφυής, πολυμήχανος, πονηρός. Κοιτάει να βγαλει λεφτά με γρήγορο τρόπο και όταν αυτό που κάνει δεν αποτιμάται οικονομικά ούτε στο μισό που περιμένει, απογοητεύεται. Σηκώνεται, φεύγει.

      Έχει την αίσθηση ότι έξω θα έχει εξασφαλισμένη καριέρα, δουλειά. Δεν είναι όμως έτσι. Θα συναντήσεις εταιρίες τεχνολογίας που εδώ ούτε που σκέφτονται να ρθουν, πλην για διακοπές. Θα σε σεβαστούν και θα σε ανταμείψουν για την καλή δουλειά. Αν όμως πας με "φουσκωμένα" μυαλά και υφάκι "Έχω βαθμο πτυχίου 9.5", δεν μου λέει κάτι.

      Αν δεν έχεις δεξιότητες, αν δεν έχεις όραμα, μείνε στην Ελλάδα, θα κάνει μικρή διαφορά.


      ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΟΥ, ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ

      Εντάξει, έγραψες μια γραμμή ή μερικές δεκάδες γραμμές κώδικα, έκανες αυτό που ζήτησε ο πελάτης-αφεντικό. Και τώρα? Παίρνεις τα λεφτά και φεύγεις.

      Αν η κάθε νέα γραμμή κώδικα που γράφεις δεν σε γεμίζει, μην το κάνεις. Γιατί? Γιατί καλύτερα να αντιμετωπίσεις τον φόβο της ανεργία παρά να πιέζεσαι μέσα σου για κάτι που δεν γουστάρεις.

      Συναδελφε, βρες λίγο χρόνο και βγες απο τα "σκοτεινά" λημέρια που ζεις. Βρες χρόνο να πας μια βόλτα σε ένα μουσείο, σε ένα πάρκο, σε ένα θέατρο... Άσε πλέον τα Star Wars και κάθε λογής serial που σκοτώνουν το μυαλό και τον χρόνο σου. Και αν δεν γουστάρεις να τα αφήσεις, τότε να βρίσκες πάντα λίγο χρόνο για σένα, να σε ανακαλύπτεις. Γιατί πίσω απο τα Deadlines, βρίσκεται ο άνθρωπος. Βρίσκεσαι, ΕΣΥ.


      ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ? ΝΑ ΦΥΓΩ Ή ΝΑ ΜΕΙΝΩ?

      Έχουμε την τύχη να ασχολούμαστε με μια επιστήμη την οποία μπορούμε να την ασκήσουμε απο οποιοδήποτε σημείο της Γης.

      Έχουμε την δύναμη να διαχειριζόμαστε μεγάλο όγκο πληροφοριών, να απλοποιούμε πολύπλοκες δομές και δίνουμε λειτουργικές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα.

      Βγες, κυνήγα το, γνώρισε ανθρώπους, τόπους. Απόκτησε εμπειρίες και δεξιότητες. Βελτιώσου, ποτέ μη σταματήσεις...

      Και μετά διάλεξε, γιατί το αν θα λεγεται Ελλάδα ή μη Ελλάδα δεν θα ναι κάτι που θα διαφέρει. Γιατί αυτό που ονειρεύεσαι δεν μετριέται με λεφτά.

      Βλέπεις πουθενά σύνορα? Εγώ, όχι!

      Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
      Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
      ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.
      (Κ.Π.Καβάφης)

      ΥΓ: Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες, αλλά θα αποφύγω συναισθηματισμούς και προσωπικά βιώματα...

    • Alex

      30/3/2015 9:04:46 μμ | Απάντηση

      Είμαι παιδί της Αθήνας καθώς οι γονείς μου ήταν παιδιά μετανάστων της εποχής της μικρασιατικής καταστροφής.
      Όπως βλέπω την Ελλάδα και λεισμονώ τις ομορφιές τις έτσι τις λεισμονούσα και από την Αθήνα.

      Εγώ λέω και ας ακούγεται αστείο ότι η Αθήνα δεν είναι Ελλάδα για τους Έλληνες. Και επειδή στην Αθήνα δούλευα, σκέφτηκα όπως είπες και εσύ, δεν βλέπω αρκετά την χώρα μου!
      Ακούω άτομα εδώ από Αθήνα να θυμούνται την ωραιότερη χώρα μπλα μπλα μπλα, όταν τους ρωτάς όμως τι έκαναν στην Αθήνα, μάλλον κανένα WOW έπαιζαν....

      Αν υπήρχε δουλειά εκτός Αθηνών, σίγουρα θα το σκεφτόμουν σοβαρά να φύγω εξωτερικό. Τουλάχιστον σαν άνεργος ή σαν ξεσκισμένος, θα ήμουν με τον ένα πόδι θάλασσα. Νομίζω καλό τίμημα. Στην Αθήνα τι ακριβώς κερδίζουμε;; Την απίστευτη ζέστη; Το νέφος; Το 20ευρω να πας σε μια μέτρια από καθαριότητα θάλασσα;

  • Counting

    30/3/2015 10:28:58 μμ | Απάντηση

    Καλά τα λες προσθέτω κάποια ακόμα.

    Ακόμα και στον κλάδο μας εντός συνόρων υπάρχει η παλιά φρουρά με ένσημα ΙΚΑ και όλα που βαριέστε και κρατάει πίσω όλη τη φάση γιατί στην τελική τους έκοψαν λεφτά. Και η νέα φρουρά που ενημερώνετε άμεσα απο την παγκόσμια σκηνή και είναι πιο μπροστά σε όλους τους τομείς πλην εμπειρίας, και αναγκάζετε να αντιμετωπίζει τον νεοέλληνα παλιό υπάλληλο η μάνατζερ σε όλο του το μεγαλείο.

    Τώρα 2015 υπάρχει τεράστιο τζενερεησον Γκαπ στον εργασιακό τομέα με τεράστιες διάφορες σε απολαβές και διάθεση . Έτσι ο νέος οδηγείτε στον κανιβαλισμό της αγοράς εργασίας δεχόμενος να δουλέψει όσο να ναι αρκεί να δουλέψει, ακόμη και αν παράγει εξαιρετική δουλειά.

    ΥΓ. Εγώ πάντως Αγγλία δεν την παλέτα με τον καιρό ότι και να λες. Ίσως κάπου άλλου ναι αλλά σε τόσο διαφορετική φάση δεν παλεύετε.

  • Nick Χ

    1/4/2015 1:53:52 πμ | Απάντηση

    1 χρόνο τωρα Αγγλία με 6x αποδοχες απ' οτι Ελλαδα, χωρις τεκμηρια και ανουσιες φορολογιες, χωρις ουτε μια μερα σκοτούρες για εφορια/χαρατσια/λογαριασμους.

    Το μονο που σου λειπει ειναι ο καφες στην παραλιακη και τα πιτογυρα και ο ηλιος, που εχουν αντικατασταθει με burger και μπυρες. 1 μηνα διακοπες χωρις κανενα αγχος, το τι κανει ο σερβερ ή αν κολλησε κατι μιας και δεν ειναι one man show για τον senior οι εταιριες εδω.

    Οσο για τις συνθηκες εργασιας/ωραρια αυστηρα 9 με 5:30 με διάλειμμα μιας ωρας. Και η δουλεια teamwork, push back σε ανουσια requests, planning και το σημαντικοτερο η αναγνωριση οταν κανεις το extra mile ή δινεις την λυση λογο εμπειριας/επιπεδου (τα πολλα και διαφορετικα προτζεκ που εχεις κανει Ελλαδα αποπληρωνουν καπως).

    Για πρωτη φορα πληρωθηκα υπερωριες και οποτε δουλεψα παραπανω χωρις να μου εχει ζητηθει, κατακλυσμός απο ευχαριστήρια email. Ελλαδα εφτυνες αιμα και τα σαββατοκυριακα και το κινητο δεν σταματαγε να χτυπα και στο τελος αν επερνες εξτρα ευρω να ησουν και ευχαριστημενος.

    Για οσους νεους, με ορεξη για δουλεια πιστευω ειναι το επομενο βημα, η υπομονη και η αχαριστία εχει και ορια.

    • Alex

      1/4/2015 3:33:17 μμ | Απάντηση

      Επιτυχώς σχολιάζεις δύο πλευρές.
      Στην Ελλάδα ακόμα και στα ζόρια οι έχωντες προσπαθούν να εκμετελευτούν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Γιατί ακριβώς δηλαδή, εταιρείες με καλή οικονομική ροή έκαναν 10% περικοπές στους μεσαίους προς σε ψίχουλα μισθούς;

      Από την άλλη αυτή η πρακτική είναι διεθνής. Αν σκεφτείς πχ τι γίνεται με τα κράτη, τις τράπεζες και τις κοινωνικές περικοπές.

      Αυτό που συμβαίνει ή συνέβαινε στο εξωτερικό είναι ότι προσπαθούν να κρατήσουν τα προσχήματα. Να φαίνεται τουλάχιστον οτι σου είναι ευγνώμονες που δουλεύεις για αυτούς και όχι σε ευγνώμονας που σου δίνουν δουλειά.

      Είναι και θέμα λίγο τύχης αλλά εδώ στο Βέλγιο είναι εμφανής η αλλαγή προς το σκάσε και δούλευε. Άλλωστε δεν εισάγουν τυχαία μετανάστες με τα τσουβάλια από το νότο.

  • Ιωσήφ

    3/4/2015 10:59:34 πμ | Απάντηση

    Να προσθέσω και εγώ το λιθαράκι μου ως προγραμματιστής που έχω ακόμα "δουλειά" στην Ελλάδα. Βάζω τη δουλειά σε εισαγωγικά για τον απλούστατο λόγο ότι με διάφορες χαζές δικαιολογίες του εργοδότη μου, μας έχει γίνει τρελή περικοπή του μισθού και φυσικά υπάρχουν και οι χρωστούμενοι (αρκετοί) μισθοί.

    Οπότε νομίζω όποιος φύγει φύγει και καλά θα κάνει. Το προσπαθώ εδώ και πολύ καιρό, όχι με επιτυχία προφανώς, αλλά το προσπαθώ.

  • Oldgeorge

    7/10/2015 10:35:43 πμ | Απάντηση

    Ποιοτικός και to the point as usual. Πιστεύω ότι απλά σου ξέφυγε και άλλη μια διάσταση, ότι αναγκαστικά λόγω της κατάστασης όσοι μένουμε εδώ σιγά σιγά μένουμε πίσω τεχνολογικά, γιατί οι σοβαρές υποδομές θέλουν σοβαρά $$$ και όπως λένε οι περισσότεροι ΙΤ managers αυτό τον καιρό με .... δεν βάφονται αυγά.

    Μεγάλο το ζόρι γενικά, αλλά προσωπικά παραμένω εδώ γιατί δεν την αλλάζω την χώρα με τίποτα και απλά προσπαθώ να πουλήσω το virtual κορμί μου προς τα έξω...

    • Kanoktichek

      7/10/2015 1:38:23 μμ | Απάντηση

      Η περίπτωση που αναφέρεις περί νέας τεχνολογικής γνώσης είναι κάτι που δεν είχα σκεφτεί και ενισχύει την απόψη του να φύγεις για τα ξένα.

      Όσο για τη χώρα, θα μπορούσες να την απολαύσεις 15 μέρες το καλοκαίρι και άλλες 7 το χειμώνα όταν θα έρχεσαι για διακοπές, για καλό φαγητό, ωραία τοπία, καρτάκια και καλούς φίλους. Αρκετές δεν είναι οι μέρες;

      • Oldgeorge

        7/10/2015 2:34:15 μμ | Απάντηση

        Προσωπικά, δεν την παλεύω κάστανο να ξυπνάω με έναν μπλαβί-γκρι ουρανό, υγρασία και μαλάτσα που λέμε στο Τζάντε Smile Οπότε χαλάλι οι 2 εισφορές αλληλεγύης, τα δυο τελη επιτηδεύματος, οι 3 ασφάλειες και το random encounter με το ΣΔΟΕ ή όποια δημόσια υπηρεσία αποφασίσει να σε βασανίσει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

        Όσο μπορώ να δουλεύω εδώ και να αισθάνομαι ότι ωριμάζω σαν ... καλλιτέχνης του πληκτρολογίου και του πατς πάνελ δεν κοιτάω προς τα έξω, ακόμα και αν δεν βγαίνουν πάρα πολλά κάστανα.  Ο καθένας ζυγίσει τα θέματα και τα προβλήματα αλλιώς.

Loading