Τρια Κιλά Κώδικα - The Serious Blog

Η σοβαρή πλευρά της αστείας πλευράς της Πληροφορικής

"Στημένες" κληρώσεις: Μύθος ή πραγματικότητα;

Πολλοί παραπονιούνται οτι οι κληρώσεις τυχερών παιχνιδιών όπως π.χ. το Joker ή το Lotto "στήνονται" ώστε να βγαίνουν διαδοχικά jack-pot και να κάνουν τον κόσμο να παίζει περισσότερο. Με τη βοήθεια μιας εφαρμογής προσομοίωσης κληρώσεων που έφτιαξε ο φίλος Παύλος, σας εξηγώ γιατί δεν το πιστεύω αυτό.


To source code της εφαρμογής θα το βρείτε εδώ: https://github.com/pavlosCarrey/Joker-Emulator


Σχόλια (7) -

  • Γιαννακόπουλος Χρήστος

    19/12/2015 11:00:13 μμ | Απάντηση

    με μία μεγάλη διαφορά...εδώ έχουμε οτι πρώτα παίζονται οι αριθμοί και μετά δημιουργούνται στήλες.

    στο στημένο παιχνίδι του ΟΠΑΠ πρώτα παίζονται οι στήλες ( και άρα τις γνωρίζουν προτού γίνει η κλήρωση ) και μετά γίνεται η κλήρωση.

    Επίσης δεν χρειάζεται να βγάλουν έναν συνδυασμό 5+1 αριθμών που δεν έχουν παιχτεί. Αρκεί να βγάλουν συνδυασμό 2 ή 3 αριθμών που δεν έχουν παιχτεί.

    Και είναι πολύ εύκολο να το κάνουν αυτό, ούτε με βάρη ούτε τίποτα...απλά με την χρήση ηλεκτρομαγνητών. Απλά δηλαδή να απωθήσουμε ή να ωθήσουμε κάποιο αριθμό ώστε αυτός να βγεί ή να μην βγει.

    Η μόνη λύση θα ήταν να ΜΗΝ γνωρίζει εκ των προτέρων ο ΟΠΑΠ τις στήλες που έχουν παιχτεί και μετά να γίνεται η κλήρωση. ΑΦΟΥ γίνει η κλήρωση, τότε να γίνεται σε κάθε πρακτορείο η διαλογή και να στέλνονται τα αποτελέσματα στα κεντρικά.

    Μέχρι να γίνει αυτό, δηλαδή να μην γνωρίζει ο ΟΠΑΠ εκ των προτέρων τις στήλες που έχουν παιχτεί, πάντα θα λέω οτι είναι στημένο.

    • Ζαχαρίας

      19/12/2015 11:59:11 μμ | Απάντηση

      Οκ, δεκτά όλα αυτά και ας υποθέσουμε ότι είναι έτσι γιατί θα μπορούσαν να το κάνουν. ΓΙΑΤΙ να το κάνουν; Αφού ακόμα και στην προσομοίωση φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα διαδοχικά jack-pots είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση. Δεδομένου του κινδύνου που θα έχει η αποκάλυψη μια τέτοιας ενέργειας, και δεδομένου του οτι ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ θα υπάρξουν διαδοχικά jack-pots, τι ώφελος (μεγαλύτερο από το ρίσκο) θα είχε κάτι τέτοιο;

      • Κωνσταντινος Λ.

        20/12/2015 3:29:09 μμ | Απάντηση

        Εεε το όφελος... το όφελος θα ήταν... ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΜΟΣΙΑ, ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

      • Νik

        20/12/2015 9:17:02 μμ | Απάντηση

        αφού η διαδικασία είναι blackbox τι ρίσκο έχει ο ΟΠΑΠ ? κανένα ! Το θέμα βρωμάει όταν τα jackpot είναι πάνω από 6 συνεχόμενα που συμβαίνει αρκετά συχνά  κοντά σε γιορτές...

  • Τάσος

    21/12/2015 1:02:24 πμ | Απάντηση

    Οι δυνατοί συνδυασμοί που μπορούν να προκύψουν επιλέγοντας 5 αριθμούς από ένα σύνολο 45 αριθμών χωρίς επανάληψη, συν ένα αριθμό από ένα σύνολο 20, είναι 24435180, που είναι και ο μέγιστος αριθμός των διαφορετικών δελτίων τζόκερ που μπορούν να προκύψουν. Αυτό σημαίνει, πως οι πιθανότητες για να κερδίσει κανείς το τζόκερ παίζοντας μια στήλη, είναι 1 στα 24435180 ή 0,000004092%. Αν σκεφτεί κανείς, πως η πιθανότητα να σε χτυπήσει κεραυνός είναι 1 στα 2000000 καταλαβαίνεται πως αυτό το παιχνίδι, είναι φτιαγμένο στατιστικά για να χάνεις.

    Κάποιος πονηρός, μπορεί να μου αντιτάξει "μα υπάρχουν φορές που παίζονται πάνω από 25000000 στήλες, πώς γίνεται να μην κερδίζει κανένας;". Η αιτία είναι πως οι άνθρωποι δεν παίζουν τυχαία και -ω! ναι- για να "κερδίσει" κάποιος αυτό το παιχνίδι πρέπει να παίξει τυχαίους αριθμούς. Έλα όμως που οι άνθρωποι δεν μπορούμε να επιλέξουμε τυχαία αριθμούς! Συνήθως έχουμε την τάση να επιλέγουμε ζυγούς αριθμούς, το 3 το 7 το 13, ενώ δεν επιλέγουμε μεγάλους αριθμούς (πάνω από 35) καθώς επίσης και διαδοχικούς αριθμούς (η πιθανότητα να προκύψουν διαδοχικοί αριθμοί είναι 50%).

    Δείτε το παρακάτω video (και τα άλλα δύο την συνέχειας) σχετικά με την εντροπία της πληροφορίας, όπου εξηγούνται αναλυτικά τα παραπάνω.

    https://www.youtube.com/watch?v=byzyPGPbTs4

    Γενικά, τα τυχαιρά παιχνίδια κλήρωσης είναι φτιαγμένα για να βγαίνει πάντα κερδισμένος αυτός που κάνει την κλήρωση. Όχι με κάποιον συνωμοσιολογικό τρόπο, αλλά με απλά μαθηματικά. Ακόμα και σ' ένα τηλεπαιχνίδι που πρέπει να βρείς 4 αστεράκια πίσω από 12 τετράγωνα, η πιθανότητα να κερδίσεις είναι 0,2% (το πρόβλημα είναι ίδιας φύσεως με το τζόκερ), δηλαδή "πρακτικά" μηδαμινή.

  • Al;ex N

    21/12/2015 3:54:35 μμ | Απάντηση

    Σενάριο επιστημονικής φαντασίας...
    Ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει πρόσβαση στον εξοπλισμό μιας επιχείρησης που δραστηριοποιείται στα τυχερά παιχνίδια.

    1. Δημιουργεί στη database του συστήματος πχ 2-3 εγγραφές με τα στοιχεία της επερχόμενης κλήρωσης με προγενέστερη ημερομηνία και τυχαία αποτελέσματα.
    2. Περιμένει τα αποτελέσματα της κλήρωσης.
    3, Το δευτερόλεπτο που θα βγεί το τελευταίο αποτέλεσμα αλλάζει τα στοιχεία των εγγραφών που είχε δημιουργήσει και συμπληρώνει αυτά που κέρδισαν.
    4. Ο μηχανισμός που αναζητά κερδισμένα δελτία βρίσκει τα πραγματικά κερδισμένα, μαζί με τα fake. Όλα μαζί μοιράζονται τα κέρδη.
    5. Αργότερα χρησιμοποιεί μια μηχανή εκτύπωσης δελτίων από την αποθήκη της επιχείρησης για να τυπώσει τα δελτία. Την οποία έχει φυσικά έχει πειράξει ώστε να τυπώνει ότι ακριβώς θέλει.
    6. Βρίσκει 1-2 φουκαράδες να πάνε να τα εισπράξουν και τους δίνει κάτι για τον κόπο τους.
    7. Βάζει το χρήμα στη τσέπη ή/και το μοιράζεται με τα άλλα λαμόγια που είναι στο κόλπο.


    Απλοί προβληματισμοί...

  • Thanos

    15/2/2016 2:57:04 μμ | Απάντηση

    Είμαι μόνος που το κατέβασε για να κάνει "benchmark" το pc του;

Loading