Τρια Κιλά Κώδικα - The Serious Blog

Η σοβαρή πλευρά της αστείας πλευράς της Πληροφορικής

Τι να ψηφίσετε: Ενα άρθρο για να μπερδευτείτε ακόμα περισσότερο



Μπήκα στον πειρασμό πολλές φορές να γράψω κάτι ελαφρώς πολιτικόν, αλλά ποτέ δεν το έκανα, κυρίως γιατί ήθελα να αφήσω το συγκεκριμένο “σοβαρό” υποblog έξω από τα τεκταινόμενα σε αυτόν τον χώρο, μια και το αντικείμενό του είναι τελείως διαφορετικό.

Ομως, με τόσες εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπορώ πια να αντισταθώ. Νοιώθω σαν το παιδάκι που περνάει μπροστά από ζαχαροπλαστείο. Μια, δυο, τρεις, πόσο να αντέξει χωρίς να λιμπιστεί κάτι;

Πολλοί φίλοι, συγγενείς, γνωστοί μου τα έχουν τελείως χαμένα πλέον. Δεν ξέρουν τι να ψηφίσουν. Δεν βλέπουν φως πουθενά. Ρωτάνε την άποψή μου, όπως ρωτάνε και άλλους. Προέρχονται από όλους τους χώρους, αλλά πουθενά δεν βλέπουν αυτό που θα τους έδινε μια αναλαμπή αισιοδοξίας για το μέλλον.

Εγώ δεν μπορώ (και δεν θέλω, και δεν πρέπει) να σας καθοδηγήσω ως προς το τι θα ψηφίσετε. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι αυτό που ξέρω καλύτερα: Ένας παραλληλισμός.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι πηγαίνετε σε interview για δουλειά (οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε αυτό ανήκετε, στατιστικά, στο χώρο των νέων τεχνολογιών, αλλά πιστεύω ότι και να μην ανήκετε θα κατανοήσετε πλήρως τον παραλληλισμό).

Ας υποθέσουμε επίσης ότι έχετε την ευχέρεια να επιλέξετε μεταξύ του συγκεκριμένου εργοδότη και άλλων πιθανών εργοδοτών, και ότι όλοι σας θέλουν. (Μόνο για τις ανάγκες του παραλληλισμού αυτού βέβαια).

Αφού ολοκληρώσετε την παρουσίαση του εαυτού σας και των skill σας, λοιπον, ο εργοδότης σας λέει λίγα πράγματα για την εταιρία του. 

Πείτε μου αν θα φεύγατε τρέχοντας σε μια από τις παρακάτω προτάσεις:

  • Δεν ξέρω τι μισθό θα παίρνεις - θα ξεκινήσω δίνοντάς σου x λεφτά, αλλά στο τέλος του χρονου μπορεί να σου ζητήσω τα μισά πίσω για να τα δώσω σε κάτι managers αν τυχόν νοιώθουν ότι δεν έχουν πάρει αρκετά.”
  • "Ολα αυτά που ξέρεις είναι πολύ καλά, αλλά εμείς ενδιαφερόμαστε για κάποιον που να μιλάει όμορφα και να κάνει data entry σε χαρτί για να δικαιολογούμε τις αγορές χαρτικής ύλης".
  • Δεν δίνουμε άδειες στην εταιρία μας - άδειες παίρνουν μόνο όσοι έχουν συγγενική σχέση με τον ιδιοκτήτη, και πληρώνονται από κρατήσεις που γίνονται στο μισθό σου.”
  • Αν τυχόν αποδειχθείς πολύ καλός σε αυτό που κάνεις, σου γνωστοποιώ ότι θα διαγραφούν ξαφνικά όλα τα αρχεία της δουλειάς σου και θα αναγκαστείς να ξεκινήσεις από την αρχή, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα καθεστώς ισότητας με τους όχι και τόσο καλούς καθώς και με τους συγγενείς του ιδιοκτήτη.”
  • Θα δουλεύεις 14 ώρες την ημέρα, εκτός αν κάποιος από την ομάδα αποφασίσει οτι σήμερα δεν πρέπει να δουλέψεις, οπότε δεν θα δουλέψεις και δεν θα πληρωθείς. Τα deadlines φυσικά δεν θα αλλάξουν. Δεν ξέρουμε με τι συχνότητα θα γίνεται αυτό.”
  • Αν χρειαστείς καινούριο εξοπλισμό, θα πρέπει να τον αγοράσεις με δικά σου χρήματα. Εμείς θεωρούμε οτι ο,τι θα σου δώσουμε σου φτάνει και σου περισσεύει για να κάνεις τη δουλειά σου όπως εμείς πιστεύουμε οτι πρέπει να γίνεται.”
  • Αν υποψιαστούμε ότι επικροτείς ή υποστηρίζεις ή δουλεύεις με τεχνολογίες εκτός αυτών που δουλεύουμε εδώ μέσα, θα απολυθείς χωρίς αποζημίωση την ίδια μέρα. Δεν χρειάζεται επιβεβαίωση, αρκεί μια απλή υποψία. Η εταιρία δίνει δουλειά μόνο σε όσους υποστηρίζουν ακριβώς και μόνο τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί.”
  • Οταν κάποιος παραιτείται από την εταιρία μας επειδή βρίσκει κάπου αλλού καλύτερα, το υπόλοιπο προσωπικό επιβαρύνεται με τις κρατήσεις που του αντιστοιχουν, ο μισθός του όμως αποδίδεται στην εταιρία.”
  • Αν θέλεις να επικοινωνήσεις με τη Διοίκηση υποβάλλεις έγγραφο αίτημα το οποίο περνάει από μια διαδικασία έγκρισης σε 20 στάδια ενώ για κάθε στάδιο πρέπει να υποβάλλεις τα χαρτιά που θα σου ζητηθούν. Ναι, έχουμε τις υποδομές για να το αυτοματοποιήσουμε αλλά δεν θέλουμε.”
  • Αν προσπαθήσεις να βελτιώσεις τις διαδικασίες της εταιρίας κατά οποιονδήποτε τρόπο, είτε δημιουργώντας δικές σου εφαρμογές είτε προσθέτοντας features στις υπάρχουσες, ο μισθός σου θα παρακρατείται όλος από την εταιρία για αδιευκρίνιστο χρόνο, ενώ μετά το πέρας του χρόνου αυτού θα δουλεύεις με μισθό μειωμένο κατά 70%.”
  • Αν χρησιμοποιήσεις εξοπλισμό της εταιρίας για προσωπικά σου θέματα θα τιμωρείσαι με αναγκαστικές υπερωρίες χωρίς αμοιβή. Αν κάποιο ανώτερο στέλεχος όμως σου ζητήσει να χρησιμοποιήσει εξοπλισμό ή τις ικανότητές σου για προσωπικό του θέμα, υποχρεούσαι να τον εξυπηρετήσεις άμεσα.”
  • “Φτιάχνουμε software, αλλά δεν πιστεύουμε στην Πληροφορική.
  • “Φτιάχνουμε software που πουλάμε μόνο σε πελάτες που έχουν ύψος 1.60 ως 1.70.
  • “Φτιάχνουμε software αλλά αρνούμαστε να το πουλήσουμε. Αν κάποιος θέλει να αγοράσει, του λέμε όχι και μετά βάζουμε τους υπαλλήλους μας να πληρώσουν τη ζημιά από τη μη αγορά.”
  • “Φτιάχνουμε software αλλά αυτό δεν μας δίνει κέρδος - ουσιαστικά βγάζουμε λεφτά ξαναπουλώντας καρέκλες και βιβλιοθήκες για τα γραφεία μας σε ακριβότερες τιμές από ο,τι τις αγοράσαμε αρχικά.”
  • Εδώ χρησιμοποιούμε τη δική μας γλώσσα προγραμματισμού - την έφτιαξε ο Γενικός Διευθυντής μέσα σε μια εβδομάδα, δεν έχει τις ευκολίες που έχουν οι άλλες και έχει πολλά προβλήματα, αλλά είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ και δεν εξαρτώμαστε από τρίτους.
  • Καποιες φορές μπορεί να μην έχεις διαθέσιμη θέση εργασίας και να πρέπει να δουλεύεις με laptop στις τουαλέτες, πολλές φορές για ένα μήνα ή και παραπάνω. Αυτό είναι φυσιολογικό και θα πρέπει να το αποδεχθείς. Δεν επιτρέπουμε τη δουλειά από το σπίτι.”

Δεν ξέρω αν ο παραλληλισμός σου χτυπάει κάποια “καμπανάκια”. Δεν είχε στόχο να απευθυνθεί σε συγκεκριμένες ιδεολογίες ή κομματικούς σχηματισμούς αλλά προσπάθησε να τους καλύψει όλους.

Δες τι από αυτά σε απωθεί πιό πολύ, συνέδεσέ τα με το κόμμα που πιστεύεις ότι τα πρεσβεύει, και ΜΗΝ το ψηφίσεις.  Ψήφισε όμως κάτι. Μην ψηφίζοντας τίποτα, ισοδυναμεί με το να αφήσεις το “μαγαζί” να συνεχίσει να κάνει ο,τι θέλει, όποια και αν είναι η διοίκηση.


Σχόλια (4) -

  • Tony D

    17/9/2015 4:50:50 μμ | Απάντηση

    Διαφωνώ με τον επίλογο σου.

    Έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, η αποχή είναι πλέον πραγματική επιλογή. Πάει ο καιρός που ήταν δόκιμο να πεις "Ε, ψήφισε κάτι και ας μην πιστεύεις σε αυτό". Μην ξεχνάς ότι - μερικές εκλογές πριν - αυτή η ιδεολογία έφερε στο προσκήνιο τη Χ.Α.

    Η αποχή είναι πραγματική διαμαρτυρία ενάντια στο πολιτικό σύστημα που κυβερνά αυτή τη στιγμή την Ελλάδα. Δεν υπάρχει ούτε ένας άξιος ή έμπιστος - τίποτα. Ο κόσμος ψηφίζει ΝΔ για να μη βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και ΣΥΡΙΖΑ για να μη βγει η ΝΔ. Πραγματικά καταλαβαίνεις για τι κατάντια μιλάμε;

    Αν δεν αλλάξουν οι σχηματισμοί και δεν μπουν νέα πρόσωπα - πραγματικά νέα όμως - δεν έχουμε απολύτως καμία ελπίδα.

    • Ζαχαρίας

      17/9/2015 5:02:28 μμ | Απάντηση

      Αποχή ως διαμαρτυρία δεν υφίσταται. Η αποχή απλά δίνει προβάδισμα στο πρώτο κόμμα. Βάλε στη Βουλή καλύτερα ένα μικρό σχηματισμό, αν δεν θέλεις να ψηφίσεις από φόβο με αντίστροφη ψήφο.

  • Johnlock1

    18/9/2015 7:41:35 πμ | Απάντηση

    Φίλε Tony D αν το μόνο που νοιάζει έναν πολιτικό είναι να βγει, τότε θεωρώ πως όσο και να πάει απόχη, αυτός θα συνεχίσει το... βιολί του.

    Ποτέ δεν άλλαξε τίποτα, μη κάνοντας τίποτα.

  • PanTheo

    28/9/2015 5:52:36 μμ | Απάντηση

    Αν οι εκλογές αλλάζαν κάτι, θα ήταν παράνομες.

Loading